Mówi: | Anna Olewnik-Mikołajewska |
Funkcja: | prezes zarządu |
Firma: | Zakłady Mięsne Olewnik |
Zakłady Mięsne Olewnik chcą skoncentrować produkcję w jednym zakładzie i zwiększyć moce produkcyjne
W ramach trzyletniej strategii inwestycyjnej Zakłady Mięsne Olewnik zamierzają skoncentrować produkcję w jednym zakładzie oraz rozbudować moce produkcyjne. Spółka chce także wzmocnić swoją obecność na rynkach zagranicznych, głównie w Niemczech.
– Mamy plany, aby zwiększyć możliwości produkcyjne i ilości produkowanego przez nas mięsa, a także produktów konfekcjonowanych w bardzo małych konsumenckich opakowaniach – mówi agencji informacyjnej Newseria Inwestor Anna Olewnik-Mikołajewska, prezes zarządu Zakładów Mięsnych Olewnik.
Realizacja planu odbywać się będzie w ramach trzyletniej strategii inwestycyjnej. Pierwszy etap zakłada inwestycje w obszarze rozbioru półtusz wieprzowych oraz konsolidację produkcji w ramach jednego zakładu przetwórstwa. Obecnie firma ma bowiem dwa zakłady – w Drobinie i Sierpcu. Drugi etap strategii dotyczy konfekcji mięs i wędlin oraz rozwoju opakowań konsumenckich.
– Dział eksportu to na razie mała komórka w Zakładach Mięsnych Olewnik. Do tej pory nie wkraczaliśmy na rynki zagraniczne, w tym roku wyszliśmy z Krakowską Suchą, jesteśmy po debiucie na targach międzynarodowych. Mamy nowe kontrakty, nowe możliwości i chcemy być liderem Krakowskiej Suchej na rynku międzynarodowym – tłumacz prezes Olewnik-Mikołajewska.
Zakłady Mięsne Olewnik swoją działalność eksportową koncentrują głównie na rynkach europejskich. Wyroby kierowane są głównie do Niemiec oraz Włoch i Francji.
Rozmówczyni wyjaśnia, że jak na razie spółka nie planuje poszerzenia swojego portfolio produktowego. Celem jest bowiem specjalizacja i koncentracja na wybranych segmentach rynku. Szczególnie duże nadzieje ZM Olewnik pokłada w produkcji swojego sztandarowego produktu, czyli kiełbasy Perfekcyjnej Krakowskiej Suchej.
– W naszych zakładach pracujemy właściwie z każdym kanałem dystrybucji. Mamy własne sklepy, jesteśmy na rynku detalicznym lokalnym, pracujemy z sieciami i grupami zakupowymi na rynku hurtowym. Ostatnio mieliśmy debiut również w sieci dyskontowej – wyjaśnia.
Jak podkreśla prezes, zeszłoroczne przychody Zakładów Mięsnych Olewnik przekroczyły 500 mln złotych przy dwucyfrowej dynamice wzrostu sprzedaży (r/r).
Czytaj także
- 2024-05-10: Tylko co czwarta firma planuje inwestycje zagraniczne. Ich zapał osłabia niestabilna sytuacja geopolityczna
- 2024-04-30: Wzrost inwestycji prywatnych przesądzi o rozwoju polskiej gospodarki w najbliższych latach. Sektorami przyszłości są nowe technologie i zielona energetyka
- 2024-05-13: Francuskie firmy z potężnym wkładem w polską gospodarkę. Reinwestują tu połowę wypracowywanych zysków i zatrudniają prawie 230 tys. osób
- 2024-04-19: Branża infrastrukturalna szykuje się na inwestycyjny boom. Projektanci i inżynierowie wskazują na szereg wyzwań w kolejnych latach
- 2024-04-25: Chiny przyspieszają inwestycje w odnawialne źródła. Nie przestają jednak rozbudowywać mocy węglowych
- 2024-04-16: Rekordowe notowania złota. Ryzyko eskalacji konfliktu na Bliskim Wschodzie będzie napędzać dalsze wzrosty
- 2024-04-18: Padają kolejne rekordy generacji energii z OZE. Przez jakość sieci duży potencjał wciąż jest niezagospodarowany
- 2024-04-08: PGE przygotowuje się na duże inwestycje. Kluczowe są projekty z obszaru morskiej energetyki wiatrowej oraz sieci dystrybucyjnej
- 2024-04-10: Co czwarty mikro- i mały przedsiębiorca pracuje 40–60 godzin tygodniowo. Ostrożnie podchodzą do planowania inwestycji i zwiększania zatrudnienia
- 2024-04-03: Wielu Polaków od bankructwa po utracie pracy dzieli jedna pensja. 61 proc. uważa, że wydarzenia ostatniego roku powinny skłonić ich do regularnego oszczędzania